03 tammi 2020

Miten meitä syyllisyydellä ja häpeällä hallitaan ja ohjaillaan?

4  kommenttia

Miten meitä syyllisyydellä ja häpeällä hallitaan ja ohjaillaan?

Katson tytärtäni ja mietin, miten erilainen hänestä olisikaan tullut, ellen olisi kasvattanut häntä syyllisyydellä ja häpeällä? Olisiko hän koulussa tai viimeistään työelämässä kohdannut viikatteen, joka olisi katkaissut pään luovuudelta ja innostuneisuudelta?

Elämme maassa, jossa on vuosisatojen ajan siirretty sukupolvelta toiselle oiva kasvatusmenetelmä. Sen minäkin olen perinyt äidiltäni ja hän omalta äidiltään. Syyllisyys ja häpeä. Se on niin syvällä juurissamme, ettemme edes ymmärrä sen olevan valtava rasite koko yhteiskuntamme kehitykselle. Muistatko sinä kuulleesi lapsena: koettakaa nyt olla ihmisiksi, aina teitä pitää hävetä, ihmisten aikana pitää olla siivosti jne. Lista on loputon.

Minun ikäluokkani ihmisiä on syyllistetty pienestä alkaen. Kirkon oppien mukaan synnymme perisyntiin, siis tuomittu syyllisiksi jo ennen syntymää. Vau, tästä on helppo ponnistaa. Vaikken olisi tehnyt mitään, olen jo tuomittu. Enää ei Suomessa laiteta rangaistuksena jalkapuuhun kirkonmäelle tai ruoskita julkisesti. Mutta, häpeä ja syyllisyys ovatkin huomattavasti tehokkaammat vallan käytön välineet. TV syytää ohjelmaa siitä, miten me olemme syyllisiä ilmastonmuutokseen, luonnon saastumiseen ja ympäristön pilaantumiseen. Monet lamaantuvat tästä syyllistämisestä niin, että kokevat valtavaa ahdistusta.  Meitä syyllistetään samaan aikaan siitä, että emme kuluta tarpeeksi, jotta talous lähtisi nousuun ja taas liiasta kuluttamisesta. Koemme syyllisyyttä asioista, joihin meillä ei ole mahdollista mitenkään edes vaikuttaa.

Niin kauan kuin tunnemme syyllisyyttä, elämäämme virtaa ihmisiä, jotka syyllistävät meitä. Näin elämä yrittää kouluttaa meitä. Olet ehkä huomannutkin, että syyllisyyttä ja heikkoa itsetuntoa kokevaa ihmistä ei saa mitenkään irti narsistisista suhteista. Vasta sitten, kun emme enää anna syyllisyyden ohjailla toimintaamme, vapaudumme.

Häpeä, se vasta vallan mainio vallan väline on

Miten nopeasti häpeällä saadaankaan kaiken sortin yrittelijäisyys, into ja luovuus tapettua. Lapsi oppii matkimalla ympäristön käytöstä ja hoksaa, että muiden mielipiteiden metsästys on ainoa tapa ansaita paikka yhteisössä. Arvostuksen ansainnassa minäkin olen itseni uuvuttanut. Vaikka jokainen maailman ihminen olisi vakuuttanut minulle, että olen hyvä, oma mieleni on aina väittänyt, etten vieläkään ole riittävä. Vielä on ponnisteltava ja yritettävä lisää miellyttää muita. Lopulta uupumus ja masennus korjasi minut sängyn pohjalle – olin täydellisesti epäonnistunut. Häpesin sitä, että muut jaksoivat työelämässä, mutta minä en.

Lapsi syntyy maailmaan täynnä luottamusta, lahjoja ja rohkeutta. Kuinka ihanaa onkaan seurata 3-vuotiaan innostusta – hän osaa laulaa, soittaa, piirtää, tehdä temppuja. Pikkuhiljaa ympäristö koulii hänestä epävarman nuoren, joka ei kehtaa tunnilla sanoa omaa mielipidettään, koska pelkää muiden nauravan, siis tulevansa häväistyksi. Toisten pilkan kohteeksi joutumista vältämme viimeiseen asti.

Häpeää on tutkittu paljon ja ihmiset pelkäävät eniten tulevansa häväistyksi toisten edessä. Kuitenkin rohkeina pidetään niitä, jotka ovat pelosta huolimatta uskaltaneet nousta tuomaan luovuutensa muiden iloksi. Nurinkurista.

Mitä, jos töissä olisikin hauskaa

Suomessa on korostettu tasa-arvoa. Kaikille kaikkea, ei kenellekään enempää kuin toisille. Työ on tehtävä suo-kuokka-jussi -periaatteella veren maku suussa raataen. Minun ensimmäisessä vakituisessa työpaikassani esimieheni sanoi, ettei ole tarkoituskaan, että työssä on hauskaa. Aivan!  Mitä siitä nyt tulisi, jos viihtyisi töissä, apua!

Miksi Suomessa meidän luovuutemme ovat niin tiiviisti häpeän, pelon ja syyllisyyden panssarin alla? Olisiko niin, että rohkeimmat meistä ovat lähtenee aikoinaan Amerikkaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa tai 1960- ja 1970-luvuilla Ruotsiin? Jäljelle on jääneet me pelokkaimmat, jotka olemme kasvattaneet omat lapsemme perinteiden mukaisesti – syyllisyydellä ja häpeällä kirkon ja yleisen mielipiteen kannustaessa siihen. Meitä on helppo ohjailla syyllisyydellä ja häpeällä.

Rohkeus on ilmaista

Minä väitän, että olemme syntyneet jakamaan luovuutemme maailmalle. Kun tuomme lahjamme maailmalle, vauraus tulee lahjojen luo. Siinä menestyksen avaimet. Ne muutamat, jotka ovat olleet riittävän rohkeita ilmentämään omia lahjojaan, ovat menestyneet. Moni toki on yrittänyt ja yrittää edelleen puukottaa selkään ja kampittaa menestyjiä. Esimerkkejä löytyy runsain mitoin lehtien lööpeistä ja some-maailmasta. Tärkeintä on kuitenkin se, että löytyy rohkeita, jotka uskaltavat raivata reittejä menestykseen. Rohkeutta on se, että toimii pelosta huolimatta.

Minä uskon, että taivas löytyy tästä elämästä. Se, että uskallamme tuoda luovuutemme ja voimamme esiin, palaamme rakkauteen – se tuo onnellisuuden, yltäkylläisyyden ja täyttymyksen. Meidän ei tarvitse kilpailla kenenkään kanssa, koska olemme täydellisiä jo nyt. Läsnäolevassa hetkessä eläminen tuo valtavan voiman ja luovuuden virtauksen – kiire poistuu.

Kehitys hiipuu ellei ole haasteita. Niinpä meille on suotu paras mahdollinen valmentaja, joka haastaa meidät 24 tuntia vuorokaudessa – oman pään sisäinen höpöttäjä. Se on kuin Donald Trump, joka valehtelee, manipuloi, pelottelee, uhkailee ja lahjoo. Sen jälkeen, kun pikku hiljaa opit olemaan reagoimatta sisäiseen höpöttäjääsi, sisällesi astuu rauha. Tietoinen ydinminä on aina turvassa ja rakkaudessa.

Mitäpä, jos

Mietipä hetken, miltä maailma näyttäisi, jos jokainen saisi ilman häpeän pelkoa tuoda koko luovuutensa työhönsä, arkeensa. Kenenkään ei tarvitsisi yrittää olla parempi kuin toiset eikä kenenkään tarvitsisi huolehtia, olenko riittävä. Olisivatko yritykset kannattavampia? Olisivatko ihmiset tyytyväisempiä? Poistuisiko ympäristöongelmat, kun keksittäisiin uusia luontoa säästävämpiä menetelmiä ruuan ja energian tuotantoon sekä liikkumiseen.

Joka aamu synnyt uudestaan ja joka hetki päätät, mihin juuri tämän hetken käytät. Jokainen sekunti on ainutkertainen ja arvokas. Pysähdy hetkeksi ja kysy sydämeltäsi, teetkö niitä asioita, joita haluat sydämesi pohjasta ilmentää – vai teetkö asioita, joita ajattelet muiden odottavan sinun tekevän.

Jos vastaat, että teet juuri niitä asioita, joihin sinulla on sydämen palo, onnittelen sinua. Siihen minäkin pyrin. Jos vastaat, että toivoisin toki elämältäni muuta, mutta… Pysähdy silloin pidemmäksi aikaa ja mieti, onko syvällä sisälläsi syyllisyyttä tai häpeää, jotka estävät sinua tuomasta lahjojasi maailmalle eli tekemästä sitä, mitä varten olet syntynyt maailmaan.

Sinun ei tarvitse etsiä epäkohtia ympäriltäsi ja yrittää epätoivoisesti muuttaa niitä. Riittää, että uskallat rohkeasti avata tunnelukot ja nauttia täysin siemauksin elämästä. Muutoksen avain onkin meissä jokaisessa itsessä.

Rakkaudella,
Teija

’Kuka kuuseen kurkottaa se latvan saavuttaa’ – Mikko Harju: Anna mennä lennä

Loved this? Spread the word


Teija Ylikärppä

Kirjoittajasta

Teija on toinen Matkalla mielenrauhaan -yhteisön perustajista sekä parantavien meditaatioiden kanavoida ja Sielunhohde -taiteilija.

Teijan energia huokuu äidillistä rakkautta ja syvää viisautta, joka toivottaa jokaisen ihmisen siipiensä suojaan parantumaan ja eheytymään. Teija johdattaa ihmiset tyynesti rentoutuneeseen tilaan sanojen ja sanoja syvemmän rakkauden kautta.

Sielunhohde taiteensa sekä numerologian avulla Teija auttaa ihmisiä oman kauniin ja puhtaan sielunsa ytimeen, näkemään lahjansa ja vahvuutensa sekä murtamaan vääristyneitä mielen kestoselityksiä omasta itsestä.

Teija Ylikärppä

Teija Ylikärppä julkaisi myös nämä:

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >